Tänä keväänä ja kesänä olen jälleen kunnostautunut leipomaan. Silloin tällöin aamuisin keittiössä tuoksuu tuore sämpylä! Lapsuudesta muistan Mäntsälän mummon luona yöpymiset ja herätykset tuoreen leivän tuoksuun. Ensin hän leipoi ihan perinteisesti, mutta leipäkoneiden yleistyttyä saatiin aamupalalla konetuoretta "kotteroleipää".
Minä olen ihastunut nimensä mukaisesti vaivattomaan ohjeeseen. Lisäksi tähän voi hukuttaa aamupuuron jämät, porkkana- ja juustoraasteet sekä yli jääneet dippikastikkeet. Kun illalla viitsii sekoittaa taikinan ainekset kelmun alle kuplimaan, niin aamulla voi nostella sämpyläaihiot lusikalla pellille.
Olen käyttänyt Vappu Pimiän käyttämää reseptiä.
5 dl vettä (voi olla kylmää, koska kohotusaika on pitkä)
n. 25 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 dl kaura- tai ruishiutaleita
vajaa 1 dl pellava- tai härkäpapurouhetta (härkäpapurouhetta kannattaa liottaa ensin)
n. 10 dl jauhoja
Kannattaa kokeilla! Ilahduttaa itseäkin aamupalapöydässä. ;)
-Hannele
Minä olen ihastunut nimensä mukaisesti vaivattomaan ohjeeseen. Lisäksi tähän voi hukuttaa aamupuuron jämät, porkkana- ja juustoraasteet sekä yli jääneet dippikastikkeet. Kun illalla viitsii sekoittaa taikinan ainekset kelmun alle kuplimaan, niin aamulla voi nostella sämpyläaihiot lusikalla pellille.
Olen käyttänyt Vappu Pimiän käyttämää reseptiä.
5 dl vettä (voi olla kylmää, koska kohotusaika on pitkä)
n. 25 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 dl kaura- tai ruishiutaleita
vajaa 1 dl pellava- tai härkäpapurouhetta (härkäpapurouhetta kannattaa liottaa ensin)
n. 10 dl jauhoja
Kannattaa kokeilla! Ilahduttaa itseäkin aamupalapöydässä. ;)
-Hannele
Kiitos! Ja todellakin lämpiminä, nam.
VastaaPoistaHyvältä näyttää - ja melkein tuoksunkin tuntee 🙂
VastaaPoistaTuoksut tekee muistoja....
Poista