Siirry pääsisältöön

Laiskankin sämpylät ilahduttavat

Tänä keväänä ja kesänä olen jälleen kunnostautunut leipomaan. Silloin tällöin aamuisin keittiössä tuoksuu tuore sämpylä! Lapsuudesta muistan Mäntsälän mummon luona yöpymiset ja herätykset tuoreen leivän tuoksuun. Ensin hän leipoi ihan perinteisesti, mutta leipäkoneiden yleistyttyä saatiin aamupalalla konetuoretta "kotteroleipää".Minä olen ihastunut nimensä mukaisesti vaivattomaan ohjeeseen. Lisäksi tähän voi hukuttaa aamupuuron jämät, porkkana- ja juustoraasteet sekä yli jääneet dippikastikkeet. Kun illalla viitsii sekoittaa taikinan ainekset kelmun alle kuplimaan, niin aamulla voi nostella sämpyläaihiot lusikalla pellille.

Olen käyttänyt Vappu Pimiän käyttämää reseptiä.

5      dl  vettä (voi olla kylmää, koska kohotusaika on pitkä)
n. 25  g   hiivaa
2      tl  suolaa
2      rkl siirappia
2      dl  kaura- tai ruishiutaleita
vajaa 1 dl pellava- tai härkäpapurouhetta (härkäpapurouhetta kannattaa liottaa ensin)
n. 10  dl  jauhoja


Kannattaa kokeilla! Ilahduttaa itseäkin aamupalapöydässä. ;)

-Hannele

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos käynnistäsi!
Onnea oloon!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulu(kuusi)kalenterin 3. luukku

Kalenterin kolmannesta luukusta löytyy vinkit valonauhan käyttöön kuusta muotoillessa.


Valoisaa odotusta! -Hannele

Siistiä märkähuovutusta

Märkähuovutus jää usein aloittamatta sen hankaluuden vuoksi; milloin liian märkää, milloin liian aikaa vievää, milloin liian saippuaista, milloin liian haisevaa, milloin ei ole tarpeeksi tilaa ja niin edelleen.

Tässä on nyt teille tapa, jolla saatte huovutettua kivuttomasti nurkkiin pyörimään jääneet villat. Tämä onnistuu lastenkin kanssa ja melkeinpä vaikka olohuoneen pöydällä. Tämä tyyli sopii myös heille, jotka eivät voi paljain käsin huovuttaa.


Isomman pussin kanssa työskentelemällä saa aikaiseksi suuremman villapalan. Tai monta pientä huovutettua palaa voi ommella isommaksi kokonaisuudeksi esim. vauvan peitoksi. Nämä valmiit villapalat ovat kuivuttuaan valmiita leikattaviksi kortteihin, heijastimiksi, avaimenperiksi tai sorminukeiksi. Sellaisenaan sopii glögimukin alle tai paikaksi neuletakkiin.

Milloin viimeksi teit märkähuovuttamalla jotain?
-Hannele

Kotitekoista maalaamista

Tein testejä etikalla ja teräsvillalla värjäämisestä. Netissä kiertävät ohjeet neuvovat käyttämään nimenomaan omenaviinietikkaa. Otin riskin ja käytin tavallista etikkaa pohjana.

Testiliuskat on tehty parin vuorokauden ikäisellä seoksella. Eka levitys on ollut yhden vrk:n jälkeen seoksen valmistamisesta ja toinen levityskerta sitten kahden vuorokauden jälkeen.